COVID-19 ve Gebelik

Covid-19 ve Gebelik - Prof. Dr. Engin Oral

CoVid-19 nedir?

CoVid-19 yeni tip korona virüsün neden olduğu; akciğerleri ve solunumu etkileyen bir hastalıktır. Semptomları ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır.

CoVid-19 hamileleri nasıl etkiler?

Yapılan son çalışmalarda hamile kadınlar, hamile olmayanlara göre daha ciddi semptomlar göstermemektedir. Ancak virüsün hamile kadınları nasıl etkilediği konusunda çalışmalar devam etmektedir.

CoVid-19 anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?

CoVid-19’un anne karnındaki bebeği ne şekilde etkilediğinin sonuçlarını öngörmek için henüz çok erken. Bazı korona virüslü gebelerde erken doğum görülmesine karşın bunun virüs kaynaklı olup olmadığı bilinmiyor. CoVid-19’un doğum sırasında anneden bebeğe geçip geçmediği de henüz net değildir.

CoVid-19 bulaşını engellemek için hamile kadınlar nelere dikkat etmelidir?

Bu virüs insandan insana direkt temas yoluyla geçmektedir. Bu sebeple,

  • Eller, en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı
  • Eğer eller yıkanamıyorsa; en az %60 oranında alkol içeren dezenfektan ile eller temizlemeli (dezenfektan kuruyana kadar eller ovuşturmalı),
  • Göz, burun ve ağza dokunmaktan kaçınmalı,
  • Mümkün olduğunca evde kalınmalı,
  • Dışarı çıkmanız gerekiyorsa diğer kişilerden en az 2 metre mesafede durmalı,
  • Hasta kişilerden uzak durulmalıdır.

CoVid-19 pandemisi sırasında doğum öncesi ve doğum sonrası doktor kontrolleri nasıl düzenlenmelidir?

Virüsün yayılım döneminde, kontrol muayeneleri için kadın doğum doktorunu ya da diğer sağlık profesyonelini arayarak randevuların yeniden organize edilmesi iyi bir fikirdir. Bu durumda ‘tele-tıp’ denen yöntemle doktorunuzla video konferans ya da telefon ile görüşebilirsiniz.

Eğer hamileysem ve kendimde CoVid-19 olduğunu düşünüyorsam ne yapmalıyım?

Eğer ateş ve öksürük şikayetiniz varsa öncelikle kadın doğum doktorunuzu veya diğer sağlık danışmanınızı aramalı ve kendisinden bilgi almalısınız. Eğer acil durum oluşturan belirtileriniz varsa hastaneye gitmelisiniz.

  • Nefes almada güçlük ya da nefes darlığı yaşıyorsanız(normal hamileliğinizde yaşadığınızdan farklıysa),
  • Göğüste devam eden ağrı ya da basınç,
  • Ani başlayan şuur bulanıklığı,
  • Başkalarına tepki vermede güçlük,
  • Dudak ya da yüzde morarma,

Doğum planımda herhangi değişiklik yapmalı mıyım?

Bunun için kadın doğum uzmanına danışın. Çoğu durumlarda doğum zamanında ve şeklinde değişiklik yapılması gerekmemektedir.

Eğer hastaysanız, sezaryene ihtiyacınız yoktur. Ancak sağlık ekibiniz doğum sırasında ve sonrasında enfeksiyonun yayılmasını önlemek için maske takabilir veya başka önlemler alacaktır. Eğer hastaysanız bebeğinize hastalık geçişini önlemek amacıyla bebeğinizi doğum sonrasında bir süre sizden ayırabilirler.

ACOG, doğum için en güvenli yerlerin hastaneler olduğuna inanmaktadır. Hastaneniz bu konuyla ilgili politikasını sizinle paylaşacaktır. Örneğin, ziyaretçi sayısını ya da hastanede yatış sürenizi değiştirmiş olabilirler.

Evde doğum yapmak daha güvenli olur mu?

ACOG, doğum yapabileceğiniz en güvenli yerin bir hastane olduğunu belirtmektedir.

En sağlıklı hamileliklerde bile doğum ve doğum sırasında bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Yolunda gitmeyen herhangi bir durumda, hastane size ve bebeğinize acil müdahalenin yapılabileceği en güvenli ortamdır. Yapılan çalışmalar, evde doğan bebeklerin doğum sırasında ölme olasılığının hastanelerde doğanlara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu göstermiştir.

Her kadın nerede doğum yapacağını seçme hakkına sahiptir. Ancak, özellikle CoVid-19’a yakalanmak için yüksek bir risk olduğundan, sizin veya bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilecek herhangi bir risk oluşturmamak önemlidir.

CoVid-19 emzirmeyle bebeğe geçer mi?

Şimdiye kadar anne sütünde virüs tespit edilmemiştir. Ancak yine de hasta anneden süt ile bebeğe geçiş konusunda yeterli veri bulunmamaktadır.

Anne sütü birçok hastalığa karşı bebeği korumaktadır, ayrıca çoğu bebek için en iyi besin kaynağıdır.

CoVid-19’un bebeğime geçmesini nasıl engellerim?

CoVid-19 semptomlarınız varsa ya da tanı konulduysa, bebeğinize bulaşmaması adına alabileceğiniz önlemler aşağıdaki gibidir:

  • Bebeğe dokunmadan önce belirtilen şekilde ellerinizi yıkamalısınız,
  • Emzirme sırasında maske kullanmalısınız,
  • Süt pompalamadan ya da bebeğe temas edecek ürünlere dokunmadan önce ellerinizi yıkamalı ve her kullanımdan sonra ürünleri yıkamalısınız. CDC’nin göğüs pompalarını yıkamayla ilgili talimatlarına bakabilirsiniz.
  • Hasta olmayan birinden pompaladığınız sütü bebeğinize vermesini isteyebilirsiniz.

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Cemiyeti’nin 25 Mart 2020 tarihli kılavuzu.

Kaynak: https://www.acog.org/patient-resources/faqs/pregnancy/coronavirus-pregnancy-and-breastfeeding

İlgili Başlıklar