Tekrarlayan Gebelik Kaybı (Düşük)

Tekrarlayan Gebelik Kaybı (Düşük)  Nedir?
Düşük bir hamileliğin 24 haftanın öncesinde kendi başına sonlanmasıdır. Eğer bu durum iki veya daha fazla kez yaşanırsa, tekrarlayan düşük olarak adlandırılır. Doğal yollarla meydana gelen gebelikler veya tüp bebek tedavisi sonrası yapılan düşükler bu tanım içine dahildir fakat dış gebelik ve mol gebelik (üzüm gebelik) dahil değildir.

Bu durumun tanınması önemlidir çünkü sonrasında kapsamlı bir fizik muayene ve bir takım testlerle araştırma gerekmektedir.

Gebeliklerin yaklaşık % 15’i düşükle sonuçlanmaktadır. Tekrarlayan gebelik kaybı ise çiftlerin % 1 ile 2’sinde görülmektedir.

Tekrarlayan Gebelik Kaybı (Düşük) Sebepleri Nelerdir?

  • Yumurta ve sperm hücresinin birleşmesi ile meydana gelen fetüste (Gebeliğin, 9. haftasından sonra doğuma kadar geçen sürede, anne karnındaki bebeğe tıp dilinde fetüs denmektedir.) genetik bir takım sorunlar olması.  Bu durum tesadüfen meydana gelebileceği gibi bazen anne ve babanın genetiğindeki bazı hastalıklara bağlı olarak veya ileri anne yaşına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
  • Rahimde görülen şekil bozuklukları
  • Annede bağışıklık sistemi (otoimmün) hücreleri sağlıklı dokuya saldırır.
  • Annedeki diğer tıbbi durumlar – Bunlardan bazıları şeker hastalığı (diyabet), tiroid hastalığı, kan pıhtılaşması sorunları veya hormon problemlerini içerir.

Tekrarlayan düşüğü olan kadınların % 50-75’inde, gebelik kaybı için herhangi bir sebep bulunamamıştır. Sorunun ne olduğuna dair ipuçları olabilir, ancak kesin bir cevap yoktur.

Tekrarlayan Gebelik Kaybının (Düşük) Bilinen En Sık Sebebi Nedir?
Fetüste anormal sayıda kromozom olması bu durumun en sık karşılaşılan sebebidir, ve genetik bozukluk olan gebeliklerin yaklaşık %60’ı düşükle sonuçlanır. Bu durum genellikle tesadüfen gerçekleşmekle birlikte, anne yaşının ilerlemesi bu durumun görülme sıklığını artırır.

Tekrarlayan Gebelik Kaybına Neden Olan Başka Genetik Sorunlar Olabilir Mi?
Kromozomlar, canlı vücudundaki neredeyse tüm hücrelerin çekirdeklerinin içinde yer alan, sıkıca sarılmış DNA paketleridir. İnsan, 23 çift kromozom taşır.

Bazen çiftlerden en az birisinde dengeli translokasyon denen bir durum mevcuttur. Bu şu anlama gelmektedir, çiftlerden en az birinin kromozomunun bir parçası, başka bir kromozoma geçmiştir. Dengeli translokasyon olduğunda herhangi bir fiziksel belirti veya semptom görülmez fakat yumurta veya spermde anormal bir kromozom olacağından oluşan fetüs sağlıklı değildir ve düşer.

Tekrarlayan Gebelik Kaybına Neden Olan Rahim Şekil Bozuklukları Olabilir Mi?
Rahimde doğuştan var olan birtakım şekil bozuklukları tekrarlayan düşüklere sebep olur. Bu durumla en ilişkili görünen rahim şekil bozukluğu, halk arasında rahim perdesi olarak bilinen uterin septum’dur. Bu durumda rahim içinde kısmi bir duvar bulunarak rahim içini iki ayrı bölme haline getirir.

Rahim içi ve duvarındaki myomlar ve polipler tekrarlayan gebelik kayıplarında rol oynayabilir.

Pıhtılaşma Sorunları Tekrarlayan Gebelik Kaybına Neden Olabilir Mi?
Antifosfolipid sendromu (APS), bir kişinin bağışıklık sisteminin kendi kan pıhtılaşması ile ilgili bazı maddelere karşı bağışıklık geliştirmesiyle olur.

Tekrarlayan Gebelik Kaybına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Düşüklüğe yol açabilecek bir başka hastalık ise şeker hastalığı (diabetes mellitus)’dır. Bu hastalıkta, kanda şeker seviyeleri normalden yüksektir. Diyabetli kadınlar, özellikle de kan şeker düzeyleri iyi kontrol altında olmayan ve yüksek seyreden hastalarda gebelik kaybı riskini artırmaktadır. Polikistik over sendromu olan kadınlar da düşük riski ile karşı karşıyadır.

Tekrarlayan Gebelik Kaybı Olan Hastalara Hangi Testler Yapılmalıdır?

  • Tıbbi geçmişiniz adet düzeniniz, geçmiş gebeliklerinizle ilgili detaylı bilgi alınarak araştırmalara başlanmalıdır.
  • Ultrason ile rahim ve üreme organlarına ayrıntılı bir inceleme yapılmalıdır.
  • Kan testleri yapılmalıdır. Bu testler, bağışıklık sistemini, kan pıhtılaşma sistemini ve hormon seviyelerini ölçen birtakım içerir. Ayrıca tiroid hastalığı veya diyabet gibi bazı tıbbi durumları kontrol etmek için de bazı tetkikler yapılmalıdır.
  • Rahiminizi kontrol etmek için HSG denilen görüntüleme testi gerekli görülürse yapılabilir. Doktorunuz rahim içini kontrol etmek ilaçlı rahim grafisi denen bu testi isteyebilir. Ayrıca rahim içine vajinadan kamerayla bakılması prensibine dayanan histeroskopi yöntemi de gerekli görülürse doktorunuz tarafından uygulanabilir.
  • Size ve eşinize hatta gerekli durumlarda daha önceki düşük materyaline genetik testler yapılabilir.

Unutmayın! İstenecek testler kişinin tıbbi durumuyla ilişkili ve kişiye özeldir.

Tekrarlayan Gebelik Kaybı Tedavisi Mümkün Müdür?
Eğer tekrarlayan gebelik kaybının sebebi bulunursa, sebebi yönelik tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Kromozom translokasyonum varsa ne yapılabilir?
Kromozom translokasyonunuz varsa, genetik danışmanlık önerilebilir. Bu gibi durumlarda, ‘preimplantasyon genetik tanı’ olarak adlandırılan özel genetik test yapılabilir. Bu şu anlama gelmektedir. Gebeliğiniz tüp bebek tedavisi şeklinde planlanır ve embriyo rahminize yerleştirilmeden önce genetik incelemeye tabi tutulur. Genetik olarak sağlıklı embriyo rahminize yerleştirilir ve sağlıklı gebelik beklenir.

Rahim Şekil Bozukluklarıyla İlgili Sorunlar Nasıl Tedavi Edilir?
Bu rahim şekil bozukluğunun türüne bağlı olmakla birlikte, bazı durumlarda cerrahi yöntemlerle bu bozukluk giderilebilir. Rahim içinde perde sıkça karşılaştığımız ve tedavide olumlu sonuçlar aldığımız şekil bozukluklarından biridir.

Aşağıda gördüğünüz hasta 25 yaşında, gebelik istemi şikayetiyle başvuru yapan bir hastadır. Aşağıdaki görüntülerde de ameliyat öncesi ve sonrası rahim filmi görüntüleri mevcuttur. Ameliyattan sonra rahim içindeki perde tamamen çıkarılmıştır.

Bir diğer hastam, 31 yaşında 2 tane düşüğü olan bir hastadır. Rahim içi ve vajinada perde mevcuttur. Ameliyat öncesi ve sonrası görüntüleri aşağıdaki gibidir.

Antifosfolipid sendromum varsa hangi tedavi kullanılabilir?
Bazen düşük doz aspirin ile birlikte heparin gibi kan pıhtılaşmasını önleyen ilaç kullanımı gebelik boyunca reçete edilebilir. Bu tedavi, bu durumdaki kadınlarda başarılı hamilelik oranlarını artırabilir.

Tüm Testler Sonucunda Hiçbir Neden Bulunmadığı Takdirde Başarılı Hamilelik Şansım Nedir?
Açıklanamayan düşüğü olan kadınlarda hiç bir sebep bulunamazsa bir sonraki hamileliklerinde başarılı bir gebelik elde etme olasılığı %65’tir.

DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN www.tekrarlayangebelikkaybi.com İSİMLİ SİTEMİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.

 

Instagram