IVF (Tüp Bebek Tedavisi): Nasıl Bir Süreçtir?

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Bir Süreçtir? - Prof. Dr. Engin Oral

İlk Randevu

  1. Bir uzmanla görüşmeye ihtiyacınız olup olmadığına karar verilir.
  2. 35 yaş altındaysanız ve 1 yıldır korunmasız cinsel ilişkiye karşın gebe kalamadıysanız, 35 yaş üzerindeyseniz ve 6 aydır korunmasız cinsel ilişkiye karşın gebe kalamadıysanız veya PKOS (Polikistik Over Sendromu) gibi gebelik oluşumunu engelleyebilecek ek hastalıklarınız varsa bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulur.
  3. Lütfen muayenehanesimize başvurarak form doldurunuz.
  4. Form doldurma işlemi tamamlandıktan sonra sizin için uygun bir randevu tarihi belirlenecektir.
  5. Form doldurulup ilk randevu tarihi belirlendikten sonra;

(Unutmayınız ki IVF kısırlık tedavisinde tek seçenek olmadığı gibi ilk seçenek de değildir. Her hasta kişiye özel tedavi gerektirir!)

İlaç Tedavisi

Sizin için bir IVF tedavi protokolü oluşturulduktan sonra enjekte edilebilir (iğne yapılarak) ilaçlarla tedavinize başlanacaktır.

  • Enjekte edilebilir ilaçlarla tedavi tek bir yumurta hücresini sarmalayan ve onu besleyip koruyan yapı olan folikül gelişimi ile yumurta gelişimini sağlamak için verilir ve genellikle 8-12 gün sürer.

Bundan sonra uygulanacak tedavi “tetikleyici tedavi”dir:

  • Genellikle tedavinin 10. gününde uygulanır.
  • Bu tedavi ile oosit de denilen yumurta hücresinin olgunlaşması ve folikül duvarından serbestlenmesi sağlanır. Böylelikle yumurta toplama işlemi için hazır hale gelirler.
  • Yumurta toplama işlemi için “tetikleyici tedavi” sonrası 36 saat beklemek gereklidir.

Böylelikle sizin için yumurta toplama işlemi randevusu 2 gün sonraya oluşturulacaktır.

Hazırlık Aşaması

Yumurta toplama işleminden bir gece önceki gece yarısından itibaren bir şeyler yiyip içmemek gereklidir.

  • Bu açlık hali prosedür sırasında kullanılacak olan anestezi (uyuşturucu bir ilaç vererek ağrı duyumunu ortadan kaldırıp uyutma) işlemi için gereklidir (prosedür normalde 15-20 dakika kadar sürmektedir).

İşlem sonrası araç kullanamazsınız, bu sebeple yanınızda size eşlik edecek bir yakınınız bulunmalıdır.

Randevunuza gelirken rahat kıyafetler tercih etmenizi öneriyoruz. Aynı zamanda uğurlu çorabınızı da giymelisiniz J

Yumurta Toplama Günü

İşlem için kliniğe erkenden geliniz.

Burada tıbbi ekiple tanıştırılarak işlem ile ilgili detaylıca bilgilendirileceksiniz.

  • İşlem odasına ne zaman alınacağınızı öğreneceksiniz.
  • Siz uyutulduktan sonra iğne yardımıyla her iki yumurtalığın foliküllerinden yumurta toplama işlemi gerçekleştirilecek (her iki yumurtalık için de birer tane olmak üzere iki adet iğne giriş yeri kullanılacak).
  • İşlem sırasında embriyolog (embriyoloji-döllenme sonucu oluşan ilk hücre olan zigot oluşumunu, büyümesini ve gelişimini inceleyen bilim dalı- alanında eğitim almış, hastanelerde ve genellikle tüp bebek merkezlerinde çalışan kişiler) tarafından toplanan yumurtalar değerlendirilerek doktorunuz ve hemşireniz bilgilendirilecektir. İşlem sonrasında, siz uyandırıldıktan sonra ise yine embriyolog tarafından toplanan yumurta sayısı hakkında bilgilendirileceksiniz.

Kliniğe ulaşmanız ile muayenehanesi terk etmeniz arasında geçen süre ortalama 2 saat olacaktır.

(Unutulmamalıdır ki her folikülde yumurta bulunmayabileceği gibi her yumurta da olgun olmayabilir!)

Toplanan Yumurtalara Nasıl Bir İşlem Uygulanmaktadır?

Toplanan yumurtalar ile spermler ekibimizin embriyoloğunda emin ellerdedir!

Laboratuarda spermler yıkanır, uygun görülürse donmuş spermler çözdürülür ve bebeğin ilk gelişim evresi olan embriyo oluşturabilmek için yumurta ile sperm birleştirilir. (Bu amaçla geleneksel yöntem IVF veya ISCI- hücre içini dolduran saydam yarı akışkan bir sıvı kıvamında bulunan sitoplazma içerisine sperm enjeksiyonu- kullanılabilir).

Embriyo büyüyünceye kadar izlenir (genellikle 5 gün sürer). Bu andan itibaren embriyo dondurulabileceği gibi transfer de edilebilir.

Transfer Günü

Öncelikle taze veya donmuş embriyo transferinden hangisinin yapılacağı konusunda bilgilendirileceksiniz.

Taze embriyo transferi: Transfer işlemi tipik olarak yumurta toplandıktan 5 gün sonra yapılır. Ancak bazen bireysel sebeplere bağlı olarak daha erken yapılması gerekebilmektedir.

Donmuş embriyo transferi: Embriyo oluşturulduktan sonra gelecekte kullanılmak üzere dondurulur. Bu sırada genetik testler gibi testler de uygulanabilir.

Kliniğe dolu mesane ile gelmelisiniz.

İşlem odasına alınmanızın ardından, embriyolog embriyoyu şırıngaya alırken ultrasonografi cihazında embriyonun daha iyi tanımlanması sağlamak amacıyla embriyonun önüne ve arkasına hava kabarcığı dolmasını sağlar. Ardından doktorunuz embriyoyu rahminize yerleştirir.

Transfer Günü 

Transfer işleminden sonra idrarınızı yaparak mesanenizi boşaltabilirsiniz ve giyinip günü olağan rutininde yaşamaya devam edebilirsiniz. Uygulanması gereken çok az sayıda kısıtlama vardır.

Eğlenceli gerçek: Gebe kalmak için patates kızartması gibi tuzlu atıştırmalık yemenin uğur getirdiğine inanılır J

Transferden 12 gün sonra sizden kan alınarak gebelik testi yapılacaktır. Bu süreç genellikle “ 2 hafta bekleme süreci” olarak da bilinir.

Gebelik testi sonucu olumlu gelirse gebelik hormonu artışından emin olmak için test tekrarlanır ve 7. haftada ultrasonografi yapılır.

İlgili Başlıklar