Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (Premenstrüel Sendrom)

Adet öncesi gerginlik sendromu adı verilen (premenstrüel sendrom), adet döneminden önceki 2 hafta içinde günlük yaşamınızı etkileyen, fiziksel ve duygusal şikayetlere verilen addır.

[alert-success]Her 100 kadından 3’ünde PMS, günlük yaşamlarına devam etmelerini önleyecek kadar ağır şikayetlere sebep olmaktadır.[/alert-success]

Adet öncesi gerginlik sendromu (PMS) ‘na neyin yol açtığı ve kesin nedeni bilinmemektedir. Üreme sistemi ile ilişkili hormonların tümü ayı belli dönemlerinde azalır, belli dönemlerinde artar. Bazı kadınlar bu hormonal değişikliklere karşı daha hassastır. Bu durumun hormon seviyelerindeki dalgalanmalar ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Adet öncesi gerginlik sendromu sebebiyle ortaya çıkan şikayetler adet döneminin başlaması ile iyileşir ve adet döneminden sonra kaybolur.

Sözü geçen duygusal ve fiziksel yakınmalar kişiden kişiye farklılık gösterir ancak sıklıkla karşılaşılanlar:

  • Duygu durum değişikliği
  • Depresif ruh hali
  • Sinirli ve gergin hissetme
  • Yorgunluk ve uyku problemleri
  • Baş ağrısı
  • İştah azalması veya iştahta artma
  • El ve karında şişlik
  • Göğüs hassasiyeti

Bazı hastalıklar adet öncesi gerginlik sendromuna benzer şikayetlere yol açar.  PMS’yi taklit edebilecek bazı tıbbi durumlar, depresyon, kronik yorgunluk, hipotiroidi ve irritabl bağırsak sendromudur (İBS).

Bu durumu diğer hastalıklardan ayırt etmedeki en önemli nokta, PMS ile ilişkili semptomların adet dönemlerinden önceki 2 haftada gelişmesi ve devam eden iki haftada hastanın şikayetlerinin iyileşmesidir.

Diğer olası hastalıklardan şüphelenildiğinde, bu durumları ekarte etmek için kan veya diğer testler istenmelidir.

Adet öncesi gerginlik sendromunda tedavi seçenekleri tıbbi ve alternatif tedavi yöntemlerini içermektedir.

Belirtileriniz ile baş etmenize ve günlük yaşamınıza sağlıkla devam etmenize yardımcı olacak çok çeşitli seçenekler vardır.

Seçtiğiniz seçenek ne olursa olsun, belirli bir tedavinin işe yarayıp yaramadığını görmenize yardımcı olabileceğinden, şikayetlerinizi not etmek, tedavinin işe yarayı yaramadığını anlamada fayda sağlar.

Adet öncesi gerginlik sendromu yaşayan hastalara yapılması gereken önerilerin başında, egzersiz, düzenli beslenme, stresle baş etme yöntemleri (yoga, meditasyon vb.) önerilmelidir.

Psikolojik destek ve terapinin, adet öncesi şikayetlerin iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Kalsiyum, D vitamini takviyesi tedaviye yardımcı olabilir. Çuha çiçeği yağı, meme hassasiyetini azaltabilir.

Tıbbi tedavide, antidepresan ilaçlar, idrar söktürücüler (diüretik), doğum kontrol hapları gibi ilaçlar fayda sağlamaktadır.

Instagram