Tüp Bebek İşlemlerine Hazırlanırken

Tüp Bebek İşlemlerine Hazırlanırken - Prof. Dr. Engin Oral

Adetin 1. günü”

Tüp bebek (IVF) tedavi süreciniz adet gördüğünüz ilk gün itibari ile planlanacaktır. Sabah adet görerek uyandıysanız adetinizin 1. günü o gün olarak kabul edilir, eğer adet kanamanız öğleden sonra başladıysa, ertesi gün 1. gün olarak kabul edilir.

Adetin 2. veya 3. günü randevu alıp kliniğe gelmeniz gerekmektedir. Bu muayenenizde, ultrason ile yumurtalıklarınıza ‘bazal ultrason’ denilen ultrason yapılır. Bazal ultrason ile yumurtalıkların durumu kontrol edilir. Eğer gerekli görülürse ve önceden yapılmamışsa bazı kan tahlilleri için sizden kan alınacaktır.

Ultrason taraması vajinaya yerleştirilmiş bir ultrason probu ile yapılmaktadır. Doktorunuzun yumurtalıklarınızın ve onların içinde büyüyen yumurta hücrelerini en iyi şekilde görebilmesi için mesaneniz boş olmalıdır.

Doktorunuz size tüp bebek sürecindeki planı yumurta toplanması ve oluşturulan embriyonun rahim içine ne zaman verileceği (embriyo transferi) ve tarihleri hakkında bilgi verecektir.

Tedavi süresince kullanacağınız ilaçların isimleri ve dozları ekibimizdeki hemşirelerimiz tarafından size detaylı bir şekilde anlatılacak ve bir liste şeklinde verilecektir.

Kan Tahlili ve Görüntülemeler

Sizi, ilaç tedavisine ne zaman başlayacağınız, ilk kan testinizi ne zaman yaptıracağınız ve ilk ultrasonunuzun ne zaman olacağı konusunda bilgilendireceğiz.

Kan testleri ve ultrason görüntüleme sonuçlarına göre, yumurta hücrelerinizin yeterli büyüklüğe ulaştığında yaklaşık olarak ne zaman yumurta toplama işlemi gerçekleştirileceği hakkında da detaylı bir şekilde bilgilendirileceksiniz.

Kan tahlili veya ultrason yaptırdığınız her gün bir sonraki adımınız planlanıp size anlatılacaktır.

İlaç kullanımı ve süreç ile ilgili aklınıza takılan sorular olursa +90530 542 77 24 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

Eğer takiplerinizde sadece bir veya iki yumurta hücresi gelişirse veya yapılan kan testlerinde hormon seviyeleri düşük olarak tespit edilirse, daha fazla ilaç kullanarak tedaviyi yeniden gözden geçirmek veya ara verip daha sonra tekrar denemek daha iyi olabilir. Buna benzer şekilde bazen de yumurtalıklar tedaviye çok fazla uyarıldığı için ara verilebilir. Herhangi bir karar vermeden önce seçenekleri sizinle tartışıp, işbirliği içinde hareket etmeye özen gösteriyoruz. Bu gibi durumlarda tedaviyi bırakmak hayal kırıklığı yaratsa da, bu süreç bize gelecekteki tedavi şeması için fayda sağlamaktadır.

Yumurta toplama

Yumurtalarınız yukarıda bahsettiğimiz tüp bebek ilaçları ile büyütüldükten sonra, bir hormon olan hCG enjeksiyonu ile nihai olgunlaşma sağlanır. hCG enjeksiyonu yumurta toplamayı planladığımız saatten 36 saat önce uygulanır. Bu enjeksiyonu yaptığımız zaman size yumurta toplama işlemini ne zaman yapacağımızı net bir şekilde söyleyebiliriz.

Yumurta toplama işleminden 30 dakika önce kliniğe gelmenizi rica ediyoruz.

Muhtemelen 2-3 saat boyunca muayenehanete olacaksınız.

Yanınızda size destek olacak, eşiniz veya arkadaşınız gibi bir kişiyle gelmenizi öneriyoruz. İsterseniz sizi rahatlatması için sevdiğiniz dinlendirici müzikleri yanınızda getirebilirsiniz.

Yumurta toplama işleminden önce altı saat boyunca bir şey yemeyin ve iki saat önce bir şey içmeyin.

Yumurta toplama sırasında kullanılan ilaçlar güvenli araç kullanımınızı etkileyebileceğinden eve ulaşımınızı planlamanız gerekmektedir.

Yumurta toplama işleminden sonraki 24 saat boyunca dikkat gerektiren bir makine kullanımını önermiyoruz. Biri sizi eve götürmeli ve işlemden sonra 24 saat boyunca yanınızda olmalıdır.

Yumurta toplama işleminden sonra vajinal kanamanız olabilir. Kanama ağırsa veya bir günden uzun sürerse, mutlaka bizimle iletişime geçmelisiniz. Hafif kramp şeklinde karın ağrısı ilk 24 saat içinde sıklıkla görülür. Bu gibi durumlarda sizin için reçete edeceğimiz ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Şiddetli karın ağrınız olursa bizimle iletişime geçmelisiniz.

Ağrı vücudunuzun bir şeylerin ters gittiğinin göstergesi olabilmektedir. İşlem sonrası şiddetli kanama ve ağrı durumunda bizimle iletişime geçmelisiniz.

Sperm örneği verildikten sonraki bir saat sperm kalitesinin en iyi olduğu zamandır. Yumurta toplama işleminden önce örneği evde verip yanınızda getirebilir veya muayenehaneteki uygun sperm verme odalarında verebilirsiniz.

Sperm sayısının artması için üç gün boyunca cinsel perhiz önermekteyiz.

Üç günden uzun süren cinsel perhizi, yaşlı sperm birikimi nedeniyle önermiyoruz.

Sperm örneği verirken kayganlaştırıcıların kullanımını önermemekteyiz, çünkü az miktarlarda bile sperm için zehirli olabilmektedir.

İşlemden sonra hormon desteği

Yumurta toplama işleminin ardından hemşireniz, rahim içinde bebeğin tutunacağı dokunun kalınlaşması için doktorunuzun önerdiği ilaçlar ve kullanımları hakkında size bilgi verecek.

Bu önerilen ilaçlar progesteron hormonu içermekte ve Utrogestan veya Crinone, (önceden uygulanmış bir aplikatörde jel olarak gelen progesteronun) ticari isimlerini taşımaktadır. Utrogestan veya Crinone kullanırken hafif bir akıntı olabilir.

Bazen hamilelik testi yapılmadan önce kanamanız olur, bu durum hamile kalmayacağınız anlamına gelmez.

Hamilelik testi yaptırıp sonucunu öğrenene kadar jel veya kapsülü doktorunuza danışmadan bırakmamalısınız.

Embriyo Transferi

Embriyo transferi, embriyoların sayısına ve kalitesine bağlı olarak, yumurta toplama işleminden sonra 2. ve 5. gün arasında gerçekleşebilir. Yumurta toplama işleminden sonra kaç adet embriyo oluşturulduğu konusunda bilgilendirileceksiniz.

Embriyo transferi planlanmadan yarım saat önce muayenehanete olmanız gerekmektedir.

Embriyo transferinden sonra günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz -embriyolar düşmeyecektir, korkmayın!

Embriyo transferi işlemi sırasında karından ultrason yapılmaktadır. Ultrasonla daha rahat bir görüntü elde etmek için yeterli miktarda su içmiş olmanız ve idrara sıkışık olmanız gerekir. Ultrasonu, özellikle embriyoları içeren kateterin yerleştirilmesine yardımcı olmak için kullandığımızdan, idrara sıkışık olmanız transferin daha kolay hale gelmesine yardımcı olur.

Embriyoların Dondurulması

Bazen taze embriyo transferi yapmak yerine tüm embriyoların dondurulmasını önerebiliriz. Eğer rahim içi dokunun kalınlığı embriyoların tutunması için yeterli değilse veya başka tıbbi koşullar mevcutsa embriyolarınız transfer edilmek yerine dondurularak saklanır ve uygun zamanda transfer planlanır.

Hamilelik testi

Çoğu insan, gebe olup olmadığını görmeyi beklemenin, tedavinin en stresli kısmı olduğunu söylüyor. Gebelik testi embriyo transfer edildikten 15 gün sonra yapılır. Sonucunuz size tarafımızdan bildirilecektir.

İlgili Başlıklar