Miyom – Myom
Myomlar, rahimde oluşan ve rahmin myometrium adı verilen kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu (kanser olmayan) yumrulardır. Myomlar bir çok farklı şekilde, büyüklükte, sayıda ve yerleşimde bulunabilirler. Bulundukları yere göre de hastada bazı şikayetlere sebep olabilirler.
Myomlar en sık 30-40 yaşları arasında görülmekle birlikte her yaşta oluşabilir.
Myomların Belirtileri Nelerdir?
Myomlar çoğunlukla hiç bir belirtiye neden olmazlar ve rutin kadın doğum muayenesi sırasında saptanır. Bulundukları yer ve boyutlarına göre bir takım semptomlara neden olabilirler:
- ADET KANAMA DÜZENİNDE DEĞİŞİKLİKLER
Yoğun kanamalar, daha sık kanama, daha uzun kanama, kanama sırasında kramp, aşırı kanamaya bağlı kansızlık
- AĞRI
Karın ve bel bölgesinde hissedilen ağrı, ilişki sırasında ağrı
- BASIYA BAĞLI
Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorluk, kabızlık
- KISIRLIK
- DÜŞÜK
- KARINDA ELE GELEN ŞİŞLİK HİSSİ
Myomlar Hangi Komplikasyonlara Sebep Olabilir?
Bir sap ile rahim dokusuna bağlı bulunan myomlar kendi etraflarında dönerse, ağrıya, mide bulantısına veya ateşe neden olabilir. Hızla büyüyen myomlar ağrıya neden olabilir. Nadiren, kanser ile ilişkili olabilirler.
Myomlar Nasıl Teşhis Edilir?
- Ultrasonografi
- Histeroskopi, rahmin iç kısmını görmek için ince vajinadan bir kamera (histeroskop) ile girilerek rahim içinin görüntülenmesi yöntemidir.
- Histerosalpingografi özel bir ilaç verilerek çekilen rahim filmidir. Halk arasında ilaçlı rahim filmi olarak bilinir. Uterus ve fallop tüplerinin boyut ve şeklindeki anormal değişiklikleri tespit edebilir.
- Sonohisterografi rahim ağzından sıvı verilerek rahim içinin görüntülendiği bir testtir. Sıvı verildikten sonra rahim içi genişler ve ultrasonografi rahim içindeki myomlar araştırılır.
- Laparoskopi doktorun karnın iç kısmını görmesine yardımcı olmak için ince bir kamerayla (laparoskop) karın içine bakmasıdır. Küçük bir kesi ile yerleştirilen kamera ile karın içine bakılarak rahmin dışındaki myomlar görüntülenir. Genel anestezi altında yapılır.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve bilgisayarlı tomografi taramaları gibi görüntüleme testleri de kullanılabilir, ancak nadiren gereklidir.
Myomlar İçin Tedavi Ne Zaman Gereklidir?
Eğer myom hastada herhangi bir şikayete sebep olmuyorsa, boyutu küçükse, takipler sırasında boyutunda anlamlı artış gözlenmediyse, hasta menopoza yaklaşıyorsa tedavi gerektirmez fakat aşağıdaki semptomlara sebep olan myomlar tedavi gerektirebilir:
- Kansızlığa neden olan veya kanama sebebiyle hastanın yaşam kalitesini bozan, yoğun veya ağrılı adet dönemlerine sebep olan myomlar
- Adet dışında kanamaya sebep olan myomlar
- Takipler sırasında kansere dönüşüm düşündürecek hızda büyüyen myomlar
- Kısırlığa (infertiliteye) sebep olan myomlar
- Karın ağrısı yapan myomlar
Myomlar Nasıl Tedavi Edilir?
Myom tedavisi için farklı seçenekler mevcuttur. Hangi tedavinin sizin için uygun olduğu, sahip olduğunuz semptomlara, yaşınıza (çünkü çoğu myom, menopozdan sonra küçülme eğilimindedir), çocuk isteminize, kansızlığa sebep olup olmamasına, myomun büyüklüğü, yeri ve sayısına göre değişmektedir.
Tedavi Seçenekleri:
- İlaçlar: Doğum kontrolü için kullanılan haplar, yamalar, vajinal halkalar, enjeksiyonlar adet kanamalarınızı azaltabilir. İntrauterin cihaz veya halk arasındaki ismiyle hormonlu spiral, tedavi seçenekleri arasındadır. Ana şikayetiniz kanamaysa, bu tedaviler kanamanızın azalmasına yardımcı olabilir.
- Cerrahi (Myomektomi veya Histerektomi): Myomektomi, myomun alınması, histerektomi ise tüm rahmin alınması anlamına gelmektedir. Myomektomi genellikle (daha) çocuk isteyebilecek kadınlar için iyi bir seçimdir. Myomlar ameliyat sonrasında tekrarlayabilir. Bazen çocuk istemi olmayan, çok sayıda myomu olan hastalarda rahim alınması ameliyatı da bir seçenek olabilir. Bu durumda myomun tekrarlama riski yoktur fakat hasta gebe kalamaz.
- Histeroskopi: Bu teknik, rahmin boşluğuna doğru büyüyen myomları çıkarmak için kullanılır. Vajinadan histeroskop adı verilen bir kamerayla rahim içine girilir, elektrik veya lazer ışını ile myom alınır. Kanama ve kısırlık ilişkili myomlar genellikle rahim içine doğru büyür ve bu çeşit myomlarda etkili yöntemdir. Histeroskopi genellikle ayaktan tedavi olarak uygulanabilir (hastanede bir gece kalmak zorunda kalmazsınız).
- Endometrial Ablasyon: Rahim içini döşeyen tabakaya endometriyum ismi verilir. Adet kanamaları bu dokunun dökülmesi ile meydana gelir. Endometriyal ablasyon tedavisinde, kanama şikayeti olan hastalarda endometriyum dokusu rahim içine yerleştirilen ince bir tüp ile tahrip edilir. Bu işlemin amacı yoğun kanaması olan hastalarda kanamayı azaltmaktır, fakat işlem her hasta için uygun değildir. Gebelik düşünen hastalarda kullanılmaz
- Uterin Arter Embolizasyonu: Rahim, uterin arter denen atar damar ile beslenmektedir. Rahmi besleyen bu damarlar dolaylı yoldan myomları da Besler. Bu işlemde amaç, rahmi besleyen damardaki kan akışı kesilerek myomların beslenmesini durdurmaktır. Bu işlem sırasında radyolog, bacaktaki atardamar içine ince bir tüp yerleştirir ve rahim damarındaki kan akışını kesmek için küçük plastik baloncuklar kullanır, fakat işlem her hasta için uygun değildir. Gebelik düşünen hastalarda kullanılmaz.
Hangi Seçeneğin Benim İçin Daha Uygun?
Farklı tedavi seçeneklerinin sizi nasıl etkileyeceğini anlamak için doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz. Burada önemli olan myomun yerleşimi, sayısı, büyüme hızı, gebelik isteminizin olup olmadığı ve sizde yol açtığı şikayetlerdir.