Ameliyata Hazırlanırken
AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE
- Ameliyat gününüzden bir gün önce, gece yarısından itibaren su dahil olmak üzere hiçbir şey yemeyin veya içmeyin, sakız çiğnemeyin.
- Ameliyattan bir gün önce gece yarısı itibariyle ve ameliyat sabahı sigara içmeyin.
- Su yutmamaya özen göstererek ameliyat gününden bir gün önce gece ve ameliyat sabahı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
- Kullandığınız ilaçların listesini hazırlayıp yanınızda getirin. Düzenli kullandığınız ilaçlar dahil olmak üzere herhangi bir ilacı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Anestezi uzmanınız veya doktorunuz hangi ilaçları ameliyattan önce bırakmanız gerektiğini ve hangilerini kullanmaya devam etmeniz gerektiğini size söyleyecektir, bu sebeple kullandığınız tüm ilaçları doktorunuza söyleyiniz.
- Ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı benzeri gribal şikayetleriniz olursa doktorunuza haber verin.
AMELİYAT GÜNÜ
- Çıkarılması kolay, rahat ve günlük kıyafetler giyin.
- Oje ve takma tırnaklarınızı çıkartın. Makyaj yapmayın.
- Lens, gözlük, işitme cihazı, çıkabilen protez diş, takı, toka, piercing gibi eşyalarınızı çıkartın. Bu eşyalar ile ameliyata girmek ameliyat güvenliğini bozarak size zarar verebilir.
- Kullandığınız ilaçları, alerjiniz olan ilaçları ve besinleri mutlaka belirtin.
- Mutlaka doktorunuzla planladığınız saatte hastanede olun.
- Ameliyatınız sırasında ne çeşit anestezi alacağınıza tıbbi koşulları göz önünde bulundurarak doktorunuz ve anestezi uzmanı birlikte karar verecektir.
- Hemşireniz sizden ameliyat kıyafetlerini giymenizi ve bir saç bonesi takmanızı isteyecektir.
- Eğer doktorunuz gerekli görürse bacak toplar damarlarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla özel çoraplar çoraplar giymenizi isteyebilir.
- Ameliyat ekibi ameliyathaneye gitmeden önce isminizi, doğum tarihinizi ve ne ameliyatı olacağınızı kontrol edecektir.
- Vücudunuzu ameliyat sırasında ve sonrasında sıvı, ilaç veya kan takviyesi yapabilmek için bir damar yolu kateteri uygulanacaktır. Doktorunuz gerekli görürse bu sürede size sakinleşmeniz için ve enfeksiyon riskini azaltmak için bazı ilaçlar uygulanabilir.
- Ameliyathanede nabız, oksijen seviyesi ve tansiyonunuzu ölçmek için vücudunuzun çeşitli bölümlerine monitörler takılacaktır.
- Ameliyat ekibi size tekrar isminizi, doğum tarihinizi ve ne tür bir ameliyat yaptığınızı sorabilir.
İki çeşit anestezi tipi mevcuttur, bunlar: Genel ve bölgesel (Spinal / Epidural)
Hangi çeşit anestezi uygulanacağı aşağıdaki faktörlere göre seçilmektedir:
- Ne ameliyatı olacağınıza
- Ameliyat süresi ve bölgesine
- Genel tıbbi durumunuza
- Cerrahınızın tercihine
Genel anestezi ile duyu kaybı sağlanarak tam bir uyku halinde olursunuz.
Bölgesel anestezide ise anestezi doktorunuz, sadece ameliyat olacağınız vücut bölgesine his kaybı sağlamak için size anestezik ilaçlar verir. Ameliyat sırasında uyanık olursunuz fakat ağrı hissetmezsiniz. Spinal ve Epidural anestezi bölgesel anestezinin en yaygın uygulanan türleridir.
Anestezi uzmanınız sizi her bir anestezi türünün avantajları, yan etkileri ve olası komplikasyonları hakkında bilgilendirecektir.
Anesteziden sonra idrar çıkışınızı takip etmek adına sonda ismi verilen bir mesane kateteri ile uyanabilirsiniz.
Ameliyat bittikten sonra derlenme odasında belirli bir süre boyunca takip edileceksiniz. Kendinize geldikten sonra hastane personeli ve hemşireniz sizi odanıza çıkartacaktır.
AMELİYATTAN SONRA
- Hastanede ne kadar kalacağınız uygulanan ameliyatın türüne, verilen anestezi tipine ve bireysel ihtiyaçlarınıza göre değişecektir.
- Doktorunuz size ameliyat sonrası diyet, dinlenme, ilaçlar, ve kontrol muayenenizin ne zaman olacağı konusunda bilgi verecektir.
- Ameliyattan kısa bir süre sonra kas ağrıları veya boğaz ağrısı olabilir. Bu problemlerin uzun sürmesini beklenmez.
- Mümkün olan en kısa zamanda, hemşireniz yataktan kalkmanızı ve operasyonunuzdan kısa bir süre sonra yürüyüp dolaşmanızı isteyecektir. İlk başta yorgun ve zayıf hissedebilirsiniz fakat zamanla alışacaksınız.