Adet Sancısı (Dismenore)
‘Dismenore’ tıbbi dilde ağrılı adet görme anlamına gelmektedir.
Dismenore, adet dönemlerinde karşılaşılan şikayetlerin başında gelir. Adet gören kadınların yarısından fazlasında, her ay 1-2 gün ağrı şikayet meydana gelir.
İki tür dismenore vardır:
- Birincil (primer) dismenore
- İkincil (sekonder) dismenore
Birincil dismenore adet döneminde rahim kasılması ile oluşan “adet krampları”ndan kaynaklanan, karın alt bölgesinde hissedilen ağrıdır. Adet dönemleri sırasında rahimden salgılanan bazı maddeler rahim kramplarına sebep olur.
Bu durumda ağrı genellikle adet dönemi ile birlikte veya adet dönemi başlamadan hemen önce ortaya çıkar. Ağrı adet görülen gün şiddetlidir ve genellikle 1-2 gün kadar devam eder. Çoğunlukla ilk adet görülmeye başlanan yaşlarda ortaya çıkar ve yaş ilerledikçe daha az ağrılı bir hale gelir. Doğum sonrası ağrıda iyileşme görülebilir.
İkincil dismenore denen durumda ise adet sancıları, kadın üreme organları ile ilişkili bir hastalıktan kaynaklıdır. Birincil dismenorenin aksine ağrı zaman geçtikçe iyileşme değil kötüleşme eğilimindedir.
Menstrüel kramplara bağlı ağrıdan daha uzun sürer, hatta adet dönemi bitse bile ağrı hissi devam edebilir.
İkincil dismenorenin başlıca sebepleri,
Çikolata Kisti Hastalığı (Endometriozis): Endometriozis hastalığı, rahim iç duvarını döşeyen ve endometriyum adı verilen dokunun, rahim dışında bulunmasıyla oluşan bir hastalıktır. Ağrılı adet dönemleri ve kasık ağrısının sık rastlanan sebeplerinden biridir.
Adenomyozis: Çikolata kisti hastalığına benzer şekilde, rahim iç duvarını döşeyen ve endometriyum adı verilen dokunun rahim kas tabakasında bulunmasıdır. Adet dönemlerinde ağrı ve artmış adet kanaması adenomyozisin sık görülen semptomlarındandır.
Miyom: Myomlar, rahimde oluşan ve rahmin myometrium adı verilen kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu (kanser olmayan) yumrulardır. Sancılı adet dönemlerine sebep olabilir.
Adet Dönemlerinde Ağrı Şikayetiniz varsa:
Şikayetleriniz ve tıbbı özgeçmişiniz dikkatle incelenmeli ve öncelikle jinekolojik muayene yapılmalıdır.
Jinekolojik muayene ve ultrason ile görüntülemenin yeterli olmadığı durumlarda, bazen tanı koyma amacıyla laparoskopi (kameralarla karın içine bakılması) planlanabilir.
Ağrılı adet dönemlerinin tedavisi için öncelikle tercih edilen ilaçlar ağrı kesiciler ve doğum kontrol haplarıdır. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz, sağlıklı beslenme de ağrınızın iyileşmesine katkı sağlayabilir.
İlaçlarla iyileşmeyen durumlarda, çözüm sebebe yönelik tedavi olmalıdır ve bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.