Kısırlık (infertilite) Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek

1- Kadınlarda yaş ilerledikçe doğurganlıkta doğal bir azalma olur. Biyolojik saat, bir kadının yaşı ile doğurganlığı arasındaki ilişkiyi tanımlamak için kullanılır. Sadece yumurta sayısında azalma olmaz, aynı zamanda yaşa bağlı olarak yumurta kalitesinde de düşüş olur.

2-Tütün ürünleri tüketmek, aşırı alkol ve esrar kullanımı, aşırı kilolu olmak, testislerin aşırı ısınması, toksinlere maruz kalmak, halihazırda veya geçmişte cinsel yolla bulaşan hastalıklara sahip olmak kısırlık için risk faktörleridir.

3-Kısırlıkla ilgili yanılgılardan biri de ‘her şey aklımda’ fikridir. Kısırlığın somut bir durum olduğunu ve sadece zihninizdeki bir şey olmadığını kabul etmek önemlidir. Stres ve endişe, bu durumun sonuçlarıdır.

4- Kısırlık şikayeti ile gelen çiftler çoğu zaman kaygı ve duygusal sıkıntı yaşarlar. Genellikle büyük bir kayıp duygusu hissederler ve bunun ilişkileri üzerindeki etkisinden endişe edebilirler ve bunu genellikle “hayatlarındaki en üzücü deneyim” olarak tanımlarlar.

5- Kısırlık şikayeti olan birçok kadın sessizce acı çekmekte. Bu yüzden kısırlık konusunun iyi anlaşılması ve daha fazla insan tarafından paylaşım ve bilgilendirme yapılması çok önemlidir.

6- İnsanların daha sonraki bir tarihte çocuk sahibi olabilmeleri için doğurganlıklarını koruma yöntemleri, yumurtaların, spermlerin veya üreme dokularının dondurulmasını içerir. Sürekli gelişen teknoloji sayesinde günümüzde kullandığımız oldukça iyi tekniklerimiz mevcut.

7-Yumurta dondurma ile ilgili yaygın bir endişe, canlı bir doğumu garanti edip etmediğidir. Dikkate alınması gereken bazı faktörler vardır, bunlardan ikisi; depolanan yumurta sayısı ve yaş. Bir kadının yumurtaları dondurulduğu zaman ne kadar gençse, o yumurtaları kullanmanın canlı doğumla sonuçlanma olasılığı o kadar yüksektir.

8- Yaşa bağlı doğurganlık düşüşünü önlemenin bir yolu yoktur, ancak yumurtalar dondurularak ileriki yıllarda gebelik şansı arttırılabilir. Doğurganlığın korunması, kanser tedavilerinden önce de çok önemlidir.

9- Doktorunuzla geleceğinizi birlikte yeniden düzenlemeniz gerektiğini anladığınız zaman beklemeden konuşmalısınız.

10- Tüm bu süreç boyunca stres yüksek olabilir. Stresli dönemlerin olacağını kabullenmenizi ve kişisel tutumunuza göre stresi kontrol altına almanın yollarını bulmanızı tavsiye ederiz.

Instagram