Gebelik ve Grip Aşısı

İnfluenza (Grip) Nedir?

Grip; ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük, yaygın vücut ağrısı (kas-eklem), baş ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtilere neden olabilen viral bir hastalıktır. Grip hastalığına influenza adı verilen virüs sebep olur. Bu belirtilerin yanı sıra zatürre gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Grip virüsü, enfekte olan kişilerin salgılarından yani, öksürdüğü veya hapşırdığı zaman oluşan damlacıklar yoluyla bulaşır. Ayrıca virus içeren salgıların bulunduğu yüzeylere dokunduktan sonra, elin, göze, ağza ve buruna değdirilmesiyle de bulaşabilir.

Korunma Yoları

Gripten korunmanın en iyi ve en etkili yolu aşılanmaktır. Grip virüsü tıpkı kıyafet değiştirmek gibi her yıl değişim göstererek kendini yeniler, bu yüzden her yıl virüsün o yıl sık görülen türüne karşı bir aşı hazırlanır. Aşıların her grip mevsiminde tekrarlanması işte bu sebeple önemlidir.

Grip aşısı uygulamak için en uygun zaman, vücudun virüsle karşılaşma ihtimalinin daha az olduğu grip mevsimi öncesidir. Eğer grip mevsiminden önce aşılanırsanız, zamanla etrafta artacak olan virüslere karşı önleminizi önceden almış olursunuz. Grip mevsimi olarak bahsettiğimiz zaman genellikle Kasım ve Nisan ayları arasıdır.

Aşı haricinde grip bulaşını önlemenin en etkili yollarından biri de gripli kişilerden uzak durmaktır. Aynı zamanda insanları bilgilendirmek ve hapşırıp öksürürken ağız kapatılması konusunda eğitmek virüsün yayılmasını azaltır. Az önce bahsettiğim gibi virüslerin ele bulaşması ve sonrasında göze ve ağza değdirilmesi ile de enfeksiyon bulaşabileceğinden sık sık el yıkama da grip bulaşmasını azaltmada önemlidir.

Hayatın bazı dönemlerinde savunma sistemi virüslere karşı daha hassastır. Özellikle bu kişilerde gribal enfeksiyonların ilerleme ve hayatı tehdit edici riskler oluşturma ihtimali mevcuttur.

Grip enfeksiyonunun ilerlemesi açısından risk altındaki kişiler:

Hamile kadınlar

65 yaş ve üstü yetişkinler

5 yaşından küçük çocuklar

Astım, kalp hastalığı veya kanser gibi kronik hastalıkları olanlar

Bağışıklık sistemi yetmezliği olanlar

Yani hamilelik sırasında oluşan bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler gribin ilerlemesine ve sağlığınızı tehdit eden riskler oluşturmasına yatkınlığı artırır. Ayrıca hamilelik sürecinde grip olan kadınlarda erken doğum gibi komplikasyonların meydana gelme riski de yükselir.

Grip aşısı,

Grip olma ihtimalinizi azaltır.

Grip olduğunuzda hastalığı daha hafif şiddette geçirmenizisağlar.

Gribi çevrenizdeki kişilere bulaştırma ihtimalinizi azaltır.

Kimler Grip Aşısı Olmalıdır?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) 6 aydan daha büyük yaştaki herkesin (hamile kadınlar ve emziren kadınlar dahil) her yıl grip aşısı olmasını tavsiye etmektedir. Hamileyseniz, aşının mümkün olduğu kadar erken dönemde (Ekim – Mayıs) yapılması en iyisidir.

Grip Aşısı Vücudumu Nasıl Korur?

Grip aşısı, bağışıklık sisteminizin grip virüsüne karşı savaşçısı olan antikorların üretilmesini tetikler. Bu üretilen antikorlar kan dolaşımında bulunur ve grip virüsü ile karşılaştıklarında virüsü yok ederler. Grip aşısı olduktan sonra vücudun bu antikorları üretmesi yaklaşık 2 hafta sürer.

Ayrıca grip aşısı hem siz hem de bebeğinizi koruyarak “çifte görev” yapar. Bebekler, 6 aylık olana dek grip aşısı olamazlar. Bu yüzden yaşamlarının ilk 6 ayında grip mikrobuyla karşılaştıklarında savaşmak için ihtiyaçları olan antikoru anne sütü yoluyla doğum sonrası sizden alırlar. Yani hamilelik sırasında grip aşısı olduğunda vücudunuzda üretilen koruyucu antikorlar bebeğe aktarılacağından, bebeğiniz 6 aylık olana alana kadar gripten korunacaktır.

Grio Aşısı Güvenli Midir?

Aşılar en yüksek güvenlik standartlarına göre geliştirilmiştir. Milyonlarca gebe kadında uzun yıllar aşılanmıştır ve aşının gebelik ya da doğum kusurlarına neden olduğuna dair herhangi bir bilgi mevcut değildir.

Thimerosal İle Yapılan Aşılar Otizme Neden Olabilir Mi?

Cıva içeren bir koruyucu olan thimerosal ile yapılan aşıların bebeklerde otizm veya diğer sağlık sorunlarına neden olabileceğine dair bilimsel kanıt yoktur.

Aşıların Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mıdır?

Aşıların yan etkilerinden çoğu hafiftir; örneğin aşı olduğunuz yerde kızarıklık, boğaz ağrısı, düşük ateş gibi belirtiler görülebilir fakat bu belirtiler bir kaç gün içinde geçer. Ciddi yan etkiler ve alerjik reaksiyonlar nadir görülmekle birlikte yaşamı tehdit edebilir.

Hamileliğim Sırasında Grip Hastalığına Yakalanırsam Ne Yapmalıyım?

Gribin olduğunu düşünüyorsanız ve hamileyseniz (ya da son 2 hafta içinde bebeğiniz olduysa), kadın doğum uzmanınız ya da bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Instagram